Ervarend leren
Fantasie en creativiteit als overlevingsstrategie
Als kind trok ik mij terug in schilderen, tekenen, poppenspel knutselen, 3e kind, 2e dochter zin van 5 kinderen, geen afwasmachine, maar de vaat gebeurde geolied door onze samenzang. moeder druk met onze verzorging en het huishouden, de kerk en onze basisschool. Vader werkte als betonarbeider en was gymleeraar van het dorp. Mijn ouders zongen soms ook mee.
Als werkende jongere gevormd door ervarend leren, kwam ik na 5 jaar via baantjes uiteindelijk uit bij....
Een HBO diploma voor kunstdocent, docent Drama, toneelschool Arnhem,
Later aangevuld door Gestalt en psychosynthese diploma's, een Certificaat Geestelijke begeleiding van TBI Nijmegen, over mystieke omvormingsproces middeleeuwers en nu, en nog later de opleiding voor intuitieve ontwikkeling, healing en reading en het vrouwen specialisatiejaar bij Cora van VLiet mooie biografische lijn gedragen door mijn leerstijl.
Mijn werk- en levenservaring heb ik toen ik 55 was omgezet naar een praktisch pedagogisch kunstzinnige cultuur voor opvoeding en zelfopvoeding. Waar ik met het zingen en spelen, samen met leidsters de (zelf-)opvoedingsomgeving creëerde en verzorgde.
Graag draag ik ook bij uw kinderdagverblijf bij om het zing-, en spreek-talent wekken voor pedagogisch medewerksters.
Want voor het werken met en voor kinderen, breng ik practise filosofische vaardigheden in, in de kansen voor persoonlijke ontwikkeling mee voor leidsters. Opdat je je ook samen betekenis voller je zult inzetten voor kinderen. Opdat samen werken met kinderen, elkaar en ouders en je baas betekenisvoller verloopt.
Geen gedoe maar openheid dat is essentieel op de werkvloer van een kinderdagverblijf, waar meest vrouwen, jonge vrouwen samen werken, en ook ruimte hebben om hun eigen trauma's van haar jeugd op een natuurlijke wijze te healen, te verwerken... Want moeilijke kinderen bestaan niet. En,
Omdat de kleine kinderen ons nou toch eenmaal nabootsen, en leren van herhaling wat we spel zijn gaan noemen.
Met Kinderopvang Speelatelier de Bakermat
Hadden we het Antroposofisch perspectief voor ogen, en dan, achterafbeschouwd wordt je door 'de idee', de visualisatie van verwoorden, gedragen. Het nodigt om Een cultuur te cultiveren, bij werkoverleg, het zingen het verzorgen en het zijn, op het speelplein, het te slapen brengen van kleintjes, terwijl de anderen speelden, of liedjes zingen. voor pedagogisch 'ingrijpen'sluiten we aan bij de handeling van een kin..of de groep. En onze handen waren altijd bezig, kinderen zijn bezig en ontwikkeling zich...Prive gesprekken onderling, blijken dan storend...zeker als die ook nog nagebootst worden, en je dan weer irritatie pleegt. en ook die weer voor nabootsing aangeboden wordt...
De openheid en kwetsbaarheid van kleine kinderen, wekken verantwoordelijkheidsgevoel en handelen in mij in ons...Moeilijke kinderen bestaan niet. het onbegrijpelijk(irritante...)handelen van een kind of een groep, kunnen we geduldig leren begrijpen met elkaar als team. das ook leuk en inspirerend.
Belangstelling voor Antroposofie en 'be-grijpen' van een en ander, komt op den duur aan het licht door/ in doen, en in ontmoeting met de groep kinderen, als je bijvoorbeeld de overgang van buitenspelen -opruimen-en naar binnen gaan zingt en kijkt. Een kind verschijnt soms aan je. Wondertjes gebeuren, contact -mechanismen fascineren met collega's, of ouders. Antroposofie leven beleven is the Queste.
DE STEM
De stem als pedagogisch instrument leren we kennen en zien we 'werken'. Dat is het mooiste wat je kunt overkomen als je met de kleintjes mag werken hen verzorgt . Wondertjes doen je verwonderen. Zij ontdekken de omgeving, jou als omgeving daar hoef je je niet mee bemoeien. Je leert kijken, en veilige kaders scheppen, zelf ook persoonlijk een veilig instrument worden. Je spreekt, praat, vertelt, zingt.... en verstilt. En je groepje kleine kinderen kunnen je volgen en je stemmingen beelden klanken bewegingen nadoen, proeven, herhalen zich laten klinken...
Met je zangstem, verzorg je omgeving en meer ook horen ze in wezen tastend je ...Je spreekstem. Het zelf tot spreken komen is voor kinderen bijzonder ontdekken.....Als jij schettert tettert als een mitrailleur..dan zie je dat in hun handelen terug ...Spannend en opwindend en bevrijdend voor je zelf, en ook louterend is opvoeden als je baas je laat leren dat opvoeden een proces van ontwikkeling en wederkerigheid is. Zodat jij je zelfbewustwording op de koop toe krijgt. Je wordt er voor betaald.
ROLMODEL-NABOOTSING
Kernbegrip, als uitgangspunt, simpel, daar houd ik het maar bij, is , dat wij met ons handelen altijd rolmodel zijn voor zich ontwikkelende kleine kinderen.
DE KINDEROPVANG De Bakermat na 11 jaar verkocht.
Een pedagogische cultuur, waar de 4 basisdoelen van Riksen Walraven naadloos herkenbaar aan het licht komen, in vrije pedagogische perspectief voor opvoeding van kinderen, maar ook voor ontmoeting en samenwerken van collega’s, en ouders benadering voor kinderen. gedragen door het perspectief en het bewustzijn dat wij met ons handelen altijd rolmodel zijn voor zich ontwikkelende kleine kinderen. we zien dan opvoeding en zelfopvoeding gebeuren.
'Aan de ander, een kind ontdek ik mijn
pedagogische verantwoordelijkheid'.(vrij naar Emmanue Levinas)
© Wat speelt er eigenlijk? 2025