menu

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

Hekel de taalmethodes. 

Elk kind heeft haar eigen tempo, elke gezinscultuur heeft eigenheid...en veiligheid. Ze komen er wel, de billenschuiver, de dromer, de ontdekster, de ...noem maar op. MAAR..... we komen allemaal in de malle molen van Cito Kapitalo mits we waakzaam zijn, met ons allen. zoals de eenzijdige wetenschappers de laatste 30 jaar voor ons zijn gaan uitmaken wat de norm is.

Onze ervaring, en veronderstelling is, dat taalmethodes al jaren te geforceerd gedaan worden, en dat daarmee het vrije natuurlijke ontdekken en beleven van betekenis van begrippen woorden onderschikt is aan presteren en beloning krijgen voor die kleine kinderen. Ik denk dat veel orde en leerproblemen hierdoor veroorzaakt worden. Koorzang, samen muziek en toneel maken leert samenwerken.

En kinderen hebben recht allemaal, op minstens vrijheid voor ontwikkeling door spel en zang die eerste 7 levensjaren, wat leidt tot optimaal leer-ontwikkelingskansen van alle kinderen. Emancipatie- en inburgerings-problematiek mogen mijns inziens niet gebruikt worden voor taal spel ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen van Rijke ouders gaan naar ballet, muziekschool, hockey...

De brede scholen in de aandachtswijken missen, naar mijn menig en ervaring, wat de kerken, al eeuwen kenden: muziek, samenzang, spraak en beeldende kunsten. De kunsten bewust of onbewust cement voor overdracht van moraal en gemeenschapszin.

TAALMETHODES ALS VERDIENMODEL Cito Kapitalo.

Vanaf 1990 ongeveer hebben wetenschappers zich gestort op taalontwikkeling voor kinderen, en diep bezorgd een verdienmodel ontwikkeld waardoor we niet meer zonder de ontwikkelaar kunnen. dat het zelfs in vrije school kleuteronderwijs de levenskrachten en kreativiteit van leidsters, maar van hun kinderen smoren kan. Omdat deze generaties ook de betekenis van beleving niet meer leerden kennen, maar het kennen leerden toepassen.

MIJN STOKPAARD

Taalmethodes zijn ook volgens mij misschien wel belangrijk onderdeel van verdienmodel van kinderopvang kunnen worden.

Mijn pleit

omdat de beroepsopleidingen de betekenisgeving van stem gebruik, zwaar veronachtzamen voor opvoeders en verzorgenden, voor leerkrachten, het zingen en muziek maken, koorzang beoefenen, laat staan onderzoek naar betekenis van, en de werking van het verbindende vermogen van zang, muziek, dans etc. Ik pleit ervoor dat die naakte methodes dan ook worden verrijkt met kunstzinnige vorming voor medewerksters, daarmee ruimte voor intuitieve zelfbewustwording.

Opdat zij dan kunstzinnig met de regelgeving zullen gaan voor kinderen. Zoals de 'ouderwetse' kleuterleidsters nog van nature doen, zeggen sommige ouders.

© Wat speelt er eigenlijk? 2025

wilfried nauta webdesign